Semlor
De absolut godaste semlorna är de som man gör själv från grunden. Gör dem så stora du önskar och fyll dem med den fyllning du vill! Den här satsen med deg räcker till cirka fem stora bullar, åtta "normalstora" eller tolv små.
Bulldeg
½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
ca 6 dl vetemjöl
½ dl vit sirap
50 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37ºC. Häll mjölken, lite i taget, över jästsmulorna och rör så att jästen löser upp sig. Tillsätt större delen av mjölet, sirapen, smöret samt saltet. Blanda ihop till en deg. Om det behövs, så tillsätt mer mjöl tills degen släpper från skålens kanter. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Slå på ugnen på 250ºC. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den tills den blir smidig och dela upp degen i fem, åtta eller tolv bullar, beroende på hur stora du önskar. Rulla runda bullar av degen, lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och platta till dem något. Låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sänk värmen till 225ºC. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg: Grädda dem i ugnen i 5-10 minuter. Låt dem svalna något.
Skär av toppen och fyll de med den fyllning du önskar, exempelvis mandelmassa (riv mandelmassan och vispa den med lite grädde) eller vaniljkräm. Toppa med grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Bulldeg
½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
ca 6 dl vetemjöl
½ dl vit sirap
50 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37ºC. Häll mjölken, lite i taget, över jästsmulorna och rör så att jästen löser upp sig. Tillsätt större delen av mjölet, sirapen, smöret samt saltet. Blanda ihop till en deg. Om det behövs, så tillsätt mer mjöl tills degen släpper från skålens kanter. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Slå på ugnen på 250ºC. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den tills den blir smidig och dela upp degen i fem, åtta eller tolv bullar, beroende på hur stora du önskar. Rulla runda bullar av degen, lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och platta till dem något. Låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sänk värmen till 225ºC. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg: Grädda dem i ugnen i 5-10 minuter. Låt dem svalna något.
Skär av toppen och fyll de med den fyllning du önskar, exempelvis mandelmassa (riv mandelmassan och vispa den med lite grädde) eller vaniljkräm. Toppa med grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.

2012-02-01 Klockan 19:10:55
Permalink
Bullar och Kakor
Kommentarer (0)
Trackbacks ()