Semlor
Bulldeg
½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
ca 6 dl vetemjöl
½ dl vit sirap
50 g rumsvarmt smör
½ tsk salt
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37ºC. Häll mjölken, lite i taget, över jästsmulorna och rör så att jästen löser upp sig. Tillsätt större delen av mjölet, sirapen, smöret samt saltet. Blanda ihop till en deg. Om det behövs, så tillsätt mer mjöl tills degen släpper från skålens kanter. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Slå på ugnen på 250ºC. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den tills den blir smidig och dela upp degen i fem, åtta eller tolv bullar, beroende på hur stora du önskar. Rulla runda bullar av degen, lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och platta till dem något. Låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sänk värmen till 225ºC. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg: Grädda dem i ugnen i 5-10 minuter. Låt dem svalna något.
Skär av toppen och fyll de med den fyllning du önskar, exempelvis mandelmassa (riv mandelmassan och vispa den med lite grädde) eller vaniljkräm. Toppa med grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Fläskfilé med gorgonzolasås och gratinerat potatismos
8-900g fläskfilé
salt och peppar
Potatismos:
ca 15 st potatisar (beroende på storlek)
2 äggulor
ca 1dl mjölk (tillsätt mer om så behövs)
50g smör
salt och peppar
Sås:
1 liten gul lök, hackad
ca 125g gorgonzola
75g smör
2 tsk ljus dijonsenap
1 msk grädde
Sätt ugnen på 250-275°C. Skala sedan potatis och koka dem. Putsa fläskfilén, skär den i lagomt stora bitar och krydda med salt och peppar.
När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet och gör sedan till mos med hjälp av en elvisp. Tillsätt äggulorna, mjölken och smöret. Krydda sedan med salt och peppar efter smak.
Balnda lök, smulad gorgonzolaost och smör i en kastrull, värm upp sakta och rör om tills osten smälter. Tillsätt sedan dijonsenapen och runda av med grädden. Såsen ska inte koka, bara bli genomvarm.
Spritsa ut moset runt kanterna i en ungssäker form och gratinera högt i ugnen tills moset får en fin färg.
Stek köttet i en panna tillsammans med matfett. När sedan moset är kart, lägg upp köttet i mitten av formen och slå över såsen.

Fillimpa
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 dl solrosstjärnor (valfritt)
1 dl russin (valfritt)
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
Smöra och bröa två stycken 1½ liters avlånga brödformar. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna noga.
Tillsätt sedan filmjölken och sirapen och blanda väl tills det blir en lös, klibbig smet. Fördela sedan smeten jämt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i cirka 2 timmar.
Kesellaglass
250g kesella
Mixa ihop ingredienserna, häll upp i skålar. Servera direkt eller ställ in i kylen.
Hur gott som helst och dessutom både enkelt och nyttigt! Klockrent efter ett hårt träningspass och man är sugen på någonting gott!

Julkola med flingsalt
2dl vispgrädde
3dl socker
1dl ljus sirap
4 tsk flingsalt
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Blanda i vispgrädde, socker och sirap. Låt det koka upp till 121°C.
Häll smeten i en bakplåtsklädd form. Strö över flingsaltet.
Låt svalna i kylnen. Klipp sedan kolan i bitar.

Skaldjurspaj
2 ½ dl mjöl
100 g margarin
2 msk vatten
Blanda samman ingredienserna till en deg och låt den sedan stå kallt en stund.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda degen på 200°C i cirka 15minuter.
Fyllning
300 g räkor (kan även blanda i krabbpinnar, musslor och kräftstjärtar om så vill)
2 st ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
½ dl finhackad dill
½ krm cayennepeppar
½ tsk salt
1 dl riven lagrad ost
Häll räkorna på pejdegen.
Vispa ihopp ägg, mjölk, grädde, dill, cayennepeppar och salt i en skål. Häll sedan såsen över pajdegen och räkorna. Strö sedan på ost och ställ in i ugnen på 200°C i 35-30minuter.

Tacopaj
Pajdeg
4 dl mjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g margarin
1 ½ dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna i en skål, tillsätt sedan margarinet och mjölken. (Detta kan gärna köras i matbredare).
Tryck ut degen i en ugnssäker form och förgrädda i ugnen på 250°C i 10minuter.
Fyllning
500 g köttfärs
1 paket taco mix
½-1 dl vatten
Brynköttfärsen, blanda sedan i vatten och taco mixen.
Låt puttra i cirka 10minuter och häll sedan över köttfärsen på pajdegen.
Sås
4 st hackade tomater
½ burk grön chili
2 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Blanda samman alla ingredienser och häll sedan såsen över köttfärsen.
Ställ in i ugnen på cirka 200°C och grädda i 10-15 minuter tills den fått en fin färg.
Bullar
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk (3%)
½ tsk salt
1 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
mjukt margarin
socker
kanel, vaniljsocker eller kardemumma
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, helst i bakmaskin, tills den får en blank yta. Låt degen jäsa under bakduk cirka 30 min. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Dela upp degen i 2 delar och kavla ut ena delen. Bred på fyllningen. Jag brukar vispa ihop fyllningen med elvisp innnan och "överdosera" med fyllning, eftersom att jag tycker att bullarna blir godare och inte lika torra då. Rulla ihop till en rulle och skär i ungefär 24 delar. Gör likadant med andra delen. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225°C i 6-9 minuter.

Bakad potatis med Mangorajakyckling
2 Kycklingfiléer
1 dl Majonäs
1 dl Creme Fraiche
2 msk Mango Chutney
1 tsk Curry
1 tsk Sambal Oelek
2 msk Apelsinjuice
1 msk Flytande Honung
1 tsk Citronpeppar
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem gyllenbruna. Kan kryddas med salt och curry om så vill.
Blanda samman resterande ingredienser och ställ in i kylskåpet i cirka 1 timma. Blanda i kycklingen.
Bakad Potatis
Sätt ugnen på 225°C. Pensla potatisarna med lite vatten. Skär ett djup kryss i potatisarna. Ställ in dem i ugnen i c cirka 1 timma. Servera med kycklingröran.


Pepparkaksmuffins
50 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk nejlika
1 ägg
1½ dl mjölk
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop smör, ägg och mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en bunke.
Rör ner mjölet i smörblandningen och rör ihop degen.
Klicka i ca 12 muffinsformar.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
