Fläskfilé med gorgonzolasås och gratinerat potatismos
För 6 portioner:
8-900g fläskfilé
salt och peppar
Potatismos:
ca 15 st potatisar (beroende på storlek)
2 äggulor
ca 1dl mjölk (tillsätt mer om så behövs)
50g smör
salt och peppar
Sås:
1 liten gul lök, hackad
ca 125g gorgonzola
75g smör
2 tsk ljus dijonsenap
1 msk grädde
Sätt ugnen på 250-275°C. Skala sedan potatis och koka dem. Putsa fläskfilén, skär den i lagomt stora bitar och krydda med salt och peppar.
När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet och gör sedan till mos med hjälp av en elvisp. Tillsätt äggulorna, mjölken och smöret. Krydda sedan med salt och peppar efter smak.
Balnda lök, smulad gorgonzolaost och smör i en kastrull, värm upp sakta och rör om tills osten smälter. Tillsätt sedan dijonsenapen och runda av med grädden. Såsen ska inte koka, bara bli genomvarm.
Spritsa ut moset runt kanterna i en ungssäker form och gratinera högt i ugnen tills moset får en fin färg.
Stek köttet i en panna tillsammans med matfett. När sedan moset är kart, lägg upp köttet i mitten av formen och slå över såsen.

8-900g fläskfilé
salt och peppar
Potatismos:
ca 15 st potatisar (beroende på storlek)
2 äggulor
ca 1dl mjölk (tillsätt mer om så behövs)
50g smör
salt och peppar
Sås:
1 liten gul lök, hackad
ca 125g gorgonzola
75g smör
2 tsk ljus dijonsenap
1 msk grädde
Sätt ugnen på 250-275°C. Skala sedan potatis och koka dem. Putsa fläskfilén, skär den i lagomt stora bitar och krydda med salt och peppar.
När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet och gör sedan till mos med hjälp av en elvisp. Tillsätt äggulorna, mjölken och smöret. Krydda sedan med salt och peppar efter smak.
Balnda lök, smulad gorgonzolaost och smör i en kastrull, värm upp sakta och rör om tills osten smälter. Tillsätt sedan dijonsenapen och runda av med grädden. Såsen ska inte koka, bara bli genomvarm.
Spritsa ut moset runt kanterna i en ungssäker form och gratinera högt i ugnen tills moset får en fin färg.
Stek köttet i en panna tillsammans med matfett. När sedan moset är kart, lägg upp köttet i mitten av formen och slå över såsen.

2012-01-22 Klockan 12:00:43
Permalink
Kött
Kommentarer (0)
Trackbacks ()
Fillimpa
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 dl solrosstjärnor (valfritt)
1 dl russin (valfritt)
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
Smöra och bröa två stycken 1½ liters avlånga brödformar. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna noga.
Tillsätt sedan filmjölken och sirapen och blanda väl tills det blir en lös, klibbig smet. Fördela sedan smeten jämt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i cirka 2 timmar.
2012-01-17 Klockan 14:39:56
Permalink
Övrigt
Kommentarer (0)
Trackbacks ()
Kesellaglass
ca 200g frysta bär
250g kesella
Mixa ihop ingredienserna, häll upp i skålar. Servera direkt eller ställ in i kylen.
Hur gott som helst och dessutom både enkelt och nyttigt! Klockrent efter ett hårt träningspass och man är sugen på någonting gott!

250g kesella
Mixa ihop ingredienserna, häll upp i skålar. Servera direkt eller ställ in i kylen.
Hur gott som helst och dessutom både enkelt och nyttigt! Klockrent efter ett hårt träningspass och man är sugen på någonting gott!

2012-01-15 Klockan 14:22:05
Permalink
Enkelt
Kommentarer (0)
Trackbacks ()